Brangi pernykštė „Nets“ komanda jos savininkui lėmė 90 mln. papildomų mokesčių
Brangi pernykštė „Nets“ komanda jos savininkui lėmė 90 mln. papildomų mokesčių
Nuotr. AFP – Scanpix
NBA lygoje nestinga iš pirmo žvilgsnio nepaaiškinamų sprendimų. Kodėl praėjusį sezoną Jutos „Jazz“ ekipa įsigijo latvį Andrį Biedrinį, kurio alga siekė net 9 milijonus JAV dolerių ir leido jam pasireikšti vos šešeriose (!) NBA rungtynėse, per kurias jis pelnydavo po 0,5 taško? Kodėl Bruklino „Nets“ komanda sumokėjo 90 milijonų JAV dolerių mokesčių NBA lygai praėjusį sezoną? Kodėl Carmelo Anthony liko Niujorko „Knicks“ komandoje, nors Los Andželo „Lakers“ komanda jam pasiūlė maksimalų kontraktą ir galimybę žaisti su Kobe Bryantu? Kas vyksta su Filadelfijos „76ers“ ekipa ir kodėl NBA ekspertai jau dabar jai lipdo blogiausios komandos per visa NBA istoriją etiketę?

Atsakymus į šiuos klausimus rasti ne visada lengva, tačiau ši rubrika yra skirta tiems, kuriems šie klausimai yra įdomūs ir kurie norėtų daugiau sužinoti apie stipriausios pasaulio krepšinio lygos komandų valdymo principus.

Turbūt ne vienas krepšinio mėgėjas yra pastebėjęs, kaip ženkliai skiriasi NBA ir Senojo žemyno krepšinio stiliai, tačiau kur kas daugiau skirtumų galima rasti tarp NBA ir Europos lygų taisyklių bei komandų valdybos ypatumų. Pavyzdžiui, didžioji dauguma Europos kontraktų yra pasirašomi remiantis paprasta logika – šis žaidėjas mūsų komandai atneš aiškios naudos aikštelėje arba bent jau bus puiki investicija į ateitį. Europos komandos formuoja savo biudžetus, kurie priklauso nuo rinkos dydžio, rėmėjų skaičiaus bei įvairių kitų faktorių ir žengia į sezoną tikėdamosios, kad jų investicijos pasiteisins.

NBA komandos turi tuos pačius tikslus – laimėti čempionų žiedus, tačiau taisyklės, kuriomis remiantis NBA komandos pasirašinėja kontraktus su žaidėjais, nuo Europos taisyklių skiriasi kaip diena ir naktis. Biudžetai kaip terminas neegzistuoja – jų vietą užima vadinamoji „algų kepurė“, kuri nustato, kiek NBA komandos gali išleisti pinigų norėdamos įsigyti arba išlaikyti žaidėjus. Algų kepurė yra bene pagrindinis CBA (NBA taisyklių rinkinys – Collective Bargaining Agreement) aspektas, kuris nustato NBA žaidėjų kontraktų pasirašymo procesą ir kuriuo remiantis galima paaiškinti, kodėl, pavyzdžiui, Amare'as Stoudemire'as uždirba tris kartus daugiau nei Dirkas Nowitzki ar septynis kartus daugiau nei Klay Thompsonas.

Nauda aikštelėje taip pat ne visada yra prioritetas. Kai Luolas Dengas buvo išsiųstas į Klivlando „Cavaliers“ komandą praėjusio sezono metu, „Bulls“ komanda negalvojo apie jo naudą aikštelėje – jiems reikėjo atsikratyti 14 milijonų JAV dolerių kontrakto.

Ši rubrika jums suteiks galimybę pažvelgti į kartais sveiku protu nesuvokiamus sprendimus NBA lygoje ir suteiks prizmę, per kurią įvairūs NBA valdybos narių veiksmai neatrodys tokie beprotiški.

„Jazz“ turėjo vietos algų kepurėje „praryti“ Biedrinio kontraktą ir tokiu būdu atlaisvinti vietos algų kepurėje kitam sezonui (latvio kontrakte buvo likę tik metai). „Nets“ sumokėjo tokią didelę baudą NBA lygai, nes viršijo vadinamą „mokesčių ribą“ beveik 30 milijonų dolerių. Carmelo liko Niujorke, nes „Knicks“ vieninteliai galėjo jam pasiūlyti papildomus 30 milijonų dolerių, kadangi pasinaudojo algų kepurės išimtimi pavadinimu „Bird exception“. Žinoma, kiekviena iš šių situacijų turi papildomų niuansų, tačiau ši rubrika suteiks skaitytojams pakankamai žinių, padėsiančių jiems suvokti tų sprendimų priežastis ir pasekmes.

Algų kepurė

Kas yra algų kepurė ir kodėl ji egzistuoja?

Algų kepurė yra suma, kurios nė viena NBA komanda negali viršyti norėdama įsigyti žaidėjus. Ji yra nustatoma kiekvienais metais, remiantis numatytomis ateinančio sezono Krepšinio Operacijų Įplaukomis (angl. BRI – basketball related income), kurios tiesiogiai priklauso nuo šių pajamų šaltinių:

  • Reguliariojo sezono, atkrintamųjų bei parodomųjų varžybų bilietų pardavimų;
  • Televizijos transliacijų teisių;
  • Maisto bei suvenyrų pajamų arenoje bei arenos prieigose;
  • Automobilių stovėjimo aikštelių pajamų;
  • Komandos rėmėjų pajamų;
  • Vasaros stovyklų pajamų;
  • Kitų pajamų šaltinių, susijusių su krepšinio operacijomis.

Tiksli algų kepurės formulė yra tokia: (krepšinio operacijų įplaukos x 44.74% - draudimo bei žaidėjų pensijų išmokos) /30 komandų. Kuo didesnės numatytos įplaukos – tuo didesnė algų kepurė, t. y. tuo daugiau komandos gali išleisti žaidėjų kontraktams.

NBA algų kepurė egzistuoja tam, kad NBA komandos, kurios turi daugiau pinigų (pvz., Los Andželo „Lakers“) nei kitos (pvz., Milvokio „Bucks“) neturėtų galimybės „nusipirkti“ NBA čempionų žiedų, t. y. prisivilioti NBA superžvaigždžių, pasiūlydamos joms kur kas didesnes sutartis nei įstengia kitos komandos. Visi klubai, nepaisant jų savininkų turto, privalo laikytis nuostatų. 2014-15 metų sezoną NBA algų kepurė sieks 63 milijonus JAV dolerių.

Šioje vietoje svarbu paminėti ir naują NBA televizijos kontraktą su ESPN bei TNT kanalais, kuris įsigalios 2016-2017 m. NBA sezone. Šis kontraktas ženkliai pakels ateities Krepšinio Operacijų Įplaukas ir tuo pačiu algų kepurę. Manoma, kad algų kepurė viršys 80 milijonų JAV dolerių! Tai bent trečdaliu daugiau nei dabar, o tai reiškia ir ženkliai išaugsiančias žaidėjų algas.

Filadelfijos „76ers“ – mažiausiai žaidėjams išleidžianti ekipa
Filadelfijos „76ers“ – mažiausiai žaidėjams išleidžianti ekipa
Nuotr. AP – Scanpix

NBA lyga nustato dar vieną ribą – „mokesčių ribą“ – kuri kasmet yra maždaug 13-14 milijonų didesnė nei algų kepurės riba (tiksli formulė: BRI x 53.51% - draudimo bei pensijų išmokos / 30 komandų). Ateinantį sezoną ši riba sieks 77 milijonus JAV dolerių.

Kyla klausimas, kam reikia dar vienos ribos? Juk algų kepurė turėtų „išlyginti“ NBA komandų išlaidas. Deja, atsakymas į šį klausimą nėra toks paprastas.

Algų kepurę iš tiesų galima viršyti, tačiau jei NBA komanda viršija algų kepurę, ji privalo laikytis papildomų taisyklių bei taikyti įvairias algų kepurės išimtis norėdama įsigyti žaidėjus: tiek pasirašydama naujus kontraktus, tiek įsigydama žaidėjus mainų būdu. Mokesčių riba tiesiog nustato dar vieną, šįsyk griežtesnį išlaidų lygį, kurį viršijus NBA komandos privalo mokėti papildomus mokesčius NBA lygai.

Turbūt ne vienas krepšinio gerbėjas yra girdėjęs apie „Nets“ komandos išlaidas praėjusį NBA sezoną. Viršiję algų kepurę 43 milijonų JAV dolerių (bei mokesčių ribą 30 milijonų), Bruklino „Nets“ NBA lygai privalėjo sumokėti net 90 milijonų JAV dolerių mokesčių. Dalis šių mokesčių yra išdalijama NBA komandoms, kurios neviršijo mokesčių ribos tą sezoną. 2013-2014 m. sezoną NBA komandos, viršijusios mokesčių ribą, buvo „Nets“, „Lakers“, Los Andželo „Clippers“, Majamio „Heat“ bei „Knicks“.

Grįžtant prie algų kepurės – komandos gali viršyti algų kepurę pasitelkiant išimtis, kurių yra įvairių: vienos leidžia komandoms išlaikyti savo ilgalaikius žaidėjus, kitos leidžia pasirašyti sutartis su veteranais arba žaidėjais, kurie yra kviečiami pakeisti traumuotus komandos žaidėjus. Sumanūs NBA vadybininkai puikiai išmano šias taisykles ir sugeba jas protingai panaudoti įsigydami žaidėjus.

Didžioji dalis NBA komandų yra virš algų kepurės, tačiau žemiau mokesčių ribos. Komandų, kurios yra žemiau algų kepurės, kol kas yra tik septynios: Atlantos „Hawks“, Detroito „Pistons“, Milvokio „Bucks“, Orlando „Magic“, Filadelfijos „76ers“, Fynikso „Suns“ ir Jutos „Jazz“. Šios komandos gali pasirašinėti bet kokio dydžio kontraktus su žaidėjais (iki leistinos maksimalios algos). Visos kitos dvidešimt trys komandos jau viršija algų kepurę ir privalo naudotis išimtimis norėdamos pasirašinėti kontraktus su žaidėjais.

Apie algų kepurės išimtis skaitykite kitame šios rubrikos straipsnyje.

„Prabangos mokesčio“ už 2013-2014 m. sezoną mokėtojai: 

Komanda Prabangos mokestis
(mln. JAV dolerių)
Žaidėjų atlyginimai
(mln. JAV dolerių)
Bruklino „Nets“ 90,57 102,8
Niujorko „Knicks“ 36,3 88,3
Majamio „Heat“ 14,4 80,6
Los Andželo „Lakers“ 8,9 77,1
Los Andželo „Clippers“ 1,3 72,9

Preliminarios NBA klubų išlaidos žaidėjų atlyginimams 2014-2015 m. sezone:

  Komanda Žaidėjų atlyginimai
(mln. JAV dolerių)
1. Bruklino „Nets“ 93,43
2. Niujorko „Knicks“ 91,31
3. Los Andželo „Clippers“ 79,12
4. Memfio „Grizzlies“ 77,18
5. Vašingtono „Wizards“ 75,32
6. Toronto „Raptors“ 75,18
7. Indianos „Pacers“ 74,79
8. Bostono „Celtics“ 74,75
9. Oklahomos „Thunder“ 74,17
10. Denverio „Nuggets“ 73,54
11. „Golden State Warriors“ 72,18
12. Sakramento „Kings“ 71,96
13. Majamio „Heat“ 71,71
14. Klivlando „Cavaliers“ 71,34
15. San Antonijaus „Spurs“ 70,37
16. Minesotos „Timberwolves“ 70,33
17. Los Andželo „Lakers“ 69,69
18. Portlando „Trail Blazers“ 68,96
19. Dalaso „Mavericks“ 68,73
20. Naujojo Orleano „Pelicans“ 68,60
21. Hjustono „Rockets“ 67,55
22. Čikagos „Bulls“ 66,93
23. Šarlotės „Hornets“ 63,71
24. Detroito „Pistons“ 60,85
25. Atlantos „Hawks“ 60,03
26. Fynikso „Suns“ 58,85
27. Milvokio „Bucks“ 55,74
28. Orlando „Magic“ 55,57
29. Jutos „Jazz“ 52,98
30. Filadelfijos „76ers“ 38,63
Komentarai:
ByronEuropoje niekada nebus algu kepures.....As tai ne.


su moneylyga tai aisku, kad, kad nebus, nes net ne tam dirbama moneylygoje.. ten zmones aplamai savaip suvokia realybe ir vaikosi tik kas kis pinigus. Na, nebent bus koks kolektyvinis pripazinimas, kad nesamone simtus milijonu kas met prasikti tokiose "varzybose" tai tada gal kazka ir mastys.

Dar viltis yra tik fiba, jie prasneko apie sporto lygos kurima, jie kai lenda i NBA uzpakali, tai gal kazka kartu ir sukurtu perspektyvaus.
2014-10-28
+8
Atsakyti
VinCarter15
Nu super idomi tema, valio basketnews uz tai, turetu buti tokiu daugiau analitiniu ar paaiskinamuju straipsniu. Idomu. Ir komentarai chebra tikrai idomus, pagaliau malonu komentaru skyriuje kai nemazai postu ir beveik visi protingi;)!
2014-10-28
-5
Atsakyti
Byron30. Filadelfijos „76ers“ 38,63rimtai?! 30,6 mln doleriu? :D Tai turbut CSKA didesni biudzeta turi :DIdomu kiek jie dar taupys ir specialiai pralosines... Kas is to, kad ima visus gerus naujokus, jei jie po keleriu metu nenores likti tokioje komandoje. Kitaip sakant, uzaugins krepsininkus kitoms komandoms.


Pirma ne 30,6 o 38,6 mln doleriu. Antra čia ne BIUDŽETAS o ALGOS ŽAIDĖJAMS... Jie savo biudžete turi dar beveik 30mln laisvų pinigų kuriuos išleis free agent rinkoje. Čia tau ne europa kad už visus pinigus šiam sezonui perka žaidėjus, NBa planuoja į ateitį mažiausiai 4-5 sezonams sudėtį.
2014-10-28
Atsakyti
30. Filadelfijos „76ers“ 38,63

rimtai?! 30,6 mln doleriu? :D Tai turbut CSKA didesni biudzeta turi :D

Idomu kiek jie dar taupys ir specialiai pralosines... Kas is to, kad ima visus gerus naujokus, jei jie po keleriu metu nenores likti tokioje komandoje. Kitaip sakant, uzaugins krepsininkus kitoms komandoms.

2014-10-28
+5
Atsakyti
ByronEuropoje niekada nebus algu kepures ir tai labaiu gerai, kad nebus. Galiu labai paprastai paaiskinti kodel gerai, kad Europoje nebus algu kepures. Visu pirma, tokiu grandu kaip CSKA ar Real biudzetai tiek daug kartu didesni palyginus su zalgiriu ar tuo labiau su tokiais klubais kaip Neptunas, kad net ir padarius algu kepure 15 mln euru - nei zalgiris nei panasus klubai vis tiek tokios sumos "lubu" nepasieks. Tik dvigubai grandiniai klubai susilpnes. Sakysite, kad gerai jog susilpnes, nes tada bus didesnis sansas Zalgiriui juos nugaleti? Galbut is sios puses ziurint ir gerai, bet man asmeniskai norisi Eurolygoje matyti kuo didesniu talentu zaidzianciu. Jei 15 mln euru algu kepure butu, tai CSKA komandoje nebutu Weems'o, nei Teodosiciaus. Ir apskritai labai mazai kas is NBA lygos keltusi zaisti i Europa. O atsakymas kur visi geresni zaidejai zaistu labai paprastas: KINIJA! Jei Europos klubai negaletu moketi pakankamai pinigu geresniems zaidejams, tai Kinijos lyga is to tik islostu, nes jau dabar ten kiek daug is nba zvaigzdziu eina pazaisti ir pasirodyti nba skautams, kad vel sugriztu i nba. Visiems jiems milijonus moka Kinijos verslininkai. Tai negi jus noretumete, kad vidine Kinijos lyga taptu stipreste uz Eurolygos komandas? :))) As tai ne.


Pamiršai Caps Lock įjungti, tada komentaras būtų dar rimtesnis
2014-10-28
-2
Atsakyti
Europoje niekada nebus algu kepures ir tai labaiu gerai, kad nebus. Galiu labai paprastai paaiskinti kodel gerai, kad Europoje nebus algu kepures. Visu pirma, tokiu grandu kaip CSKA ar Real biudzetai tiek daug kartu didesni palyginus su zalgiriu ar tuo labiau su tokiais klubais kaip Neptunas, kad net ir padarius algu kepure 15 mln euru - nei zalgiris nei panasus klubai vis tiek tokios sumos "lubu" nepasieks. Tik dvigubai grandiniai klubai susilpnes. Sakysite, kad gerai jog susilpnes, nes tada bus didesnis sansas Zalgiriui juos nugaleti? Galbut is sios puses ziurint ir gerai, bet man asmeniskai norisi Eurolygoje matyti kuo didesniu talentu zaidzianciu. Jei 15 mln euru algu kepure butu, tai CSKA komandoje nebutu Weems'o, nei Teodosiciaus. Ir apskritai labai mazai kas is NBA lygos keltusi zaisti i Europa. O atsakymas kur visi geresni zaidejai zaistu labai paprastas: KINIJA! Jei Europos klubai negaletu moketi pakankamai pinigu geresniems zaidejams, tai Kinijos lyga is to tik islostu, nes jau dabar ten kiek daug is nba zvaigzdziu eina pazaisti ir pasirodyti nba skautams, kad vel sugriztu i nba. Visiems jiems milijonus moka Kinijos verslininkai. Tai negi jus noretumete, kad vidine Kinijos lyga taptu stipreste uz Eurolygos komandas? :))) As tai ne.

2014-10-28
+17
Atsakyti
D
Dirkas pats pasiėmė mažesnį kontraktą savo noru, kad klubas turėtų daugiau lankstumo pasirašinėti naujas sutartis. Amare uždirba daugiau už Thompsoną, nes Klay'us vis dar yra suvaržytas Rookie kontrakto.

Rookie kontraktas tai kitaip NBA 'naujoko' sutartis. Naujokų biržoje pasirinkti žaidėjai uždirba žymiai mažiau, nei lygoje jau ilgą laiką žaidžiantys žaidėjai.

Naujokų sutarčių vertės priklauso ir nuo to, kurioje vietoje jie buvo pasirinkti. Valančiūnas pasirinktas 5-uoju šaukimu šiais metais uždirba daugiau ne dukart daugiau už Motiejūną, kuris buvo pasirinktas 20.

Dar apie naujokų biržą: visi žaidėjai pasirinkti pirmajame raunde (nuo 1 iki 30) gauna garantuotą kontraktą, t.y. klubas privalo su jais pasirašyti sutartį. Antrajam raunde pasirinkti (31-60) negauna jokių garantijų - klubas nuo šiol turi teises į juos, bet pasirašinėti sutarties neprivalo. Dažnai klubai, ypač esantys virš algų kepurės, išmaino savo pirmojo raundo šaukimus į antrojo, kad neprivalėtų sudarinėti papildomo privalomo kontrakto ir dar labiau apkrauti savo algų sąrašą.
2014-10-27
+8
Atsakyti
D
Tiems kas nesuprato, kodėl Biedrinis persikėlė į Jutą:

Tai buvo paskutinis sezonas Biedrinio kontrakte (vadinamasis expiring kontraktas) - jį nutraukusi Jazz komanda ženkliai sumažino savo išlaidas ir gavo daugiau erdvės pasirašinėti naujus kontraktus.
2014-10-27
+4
Atsakyti
Pagaliau rimtesni straipsni bnews parase, dziugu. Jei kam idomu daugiau sita teama galite paskaityt cia.

http://www.basketnews.lt/diskusijos/temo...
2014-10-27
+5
Atsakyti
Tomas
to Jen_Psaki:

tavo krepšinio suvokimas yra pirmoko lygio :)

tokia Crvena Zvezda yra visiškas ubagas Eurolygoj su dar mažesniu biudžetu nei Žalgiris ar Rytas. Tuo tarpu CSKA ar Real turi 10 kart didesnius biudžetus.

O žaidėjai vertinami ne už ugį, o už profesionalumą. Kaip manai kodėl vos 1.80 Allen Iverson NBA lygoj uždirbo 150mil USD, turbūt ne dėl ugio? :)
2014-10-27
-2
Atsakyti
Gia_souniekada nesigilinau į šiuos aprašytus niuansius, tačiau perskaičius šį iš tiesų labai gerą straipsnį aš dar kartą ir visu 100 % įsitikinau savo mąstymo teisingumu, t.y. tokie dalykai kurie čia aprašyti eilinį kartą įrodo seną tiesą, kad NBA beveik nebeturi nieko bendra su krepšiniu kaip sportu - tai verslas, tik verslas ir nieko apart verslo. Sportiniai principai beveik visiškai ten nebeegzistuoja(manau anksčiau to nebuvo, t.y. prieš kokius 20 m), ten viskas tik pajamos, išlaidos, planai, pelnai ir tt ir pp...


Turbūt tu netaip supranti sportini principa tada. Nba būtent tai ir stengiasi išlaikyt, nes kitu atveju be algų kepurės LAL ar NY turėtų vos ne all star weekend komanda surinkę o visokie Bucks ar 76ers su visokiais bench warmeriais lakstytu ir per sezona laimėtų max 5 kartus. Europoje tokie kaip CSKA Real ar Barca gali pirkt kad it visas žvaigždes nes biudžetas po 30mln euru, o tokie kaip Neptunas ar Limoges pateke i Eurolyga turi tik viltį laimėt bent 1 ar 2 rungtynes. Tai kur čia sportinis principas pagal tave? Dar karta parodei kad tavo mastymas bukas.
2014-10-27
+9
Atsakyti
StebėtojasKad ir kaip JAV bevaidintų demokratišką ir laisvą šalį, visas NBA yra paremtas socializmu. Lygybė.


Socializmo rusijoje net nebuvo, ten tik bolsevikai nuverte, izude kitu saskaita gyvenusi caro aplinkos "elita", kad patys galetu gyventi kitu saskaita, aisku, zmonems buvo poto aiskinama apie kazkokias lygybes idejas..

Kremliaus cska geriausias to atspindys siu dienu rusijoje, cska egzistuoja, nes per aplinkui, kremliaus aplinkos "verslininkai" issisavintus pinigus po visokiu valstybes pinigu vogimu projektu turi kisti ir i cska. Toj pacioje rusijoje skamba priekaistai del tokiu cska finansavimu schemu ir klausimai, kodel isvis egzistuoja toks darinys, kai uz kosminius pinigus surenkamas uzsienieciu legionas, o vietos rusai daznai tik statistai buna. Tie patys paprasti rusai nera suzaveti tokiu krepsiniu, todel ir lankomumai ten juokingi, net Kirilenka stebejosi, kad rusijojs uzkampiuose mazai kam jis idomus.

O dariniai, kurie kurti galvojant socialiai atsakingai siai dienai pirmauja, taip ir su NBA. Ten isaiskejo, kad daug klubu dirba i minusa ir iskart viskas stojo, kai pas mus net niekam neidomu, kad neimanoma varzytis su kremliaus, katalonu, ispanu regionu finansuojamais projektais. Moneylygos idejinio lyderio bertomeu ismone cia net nesibaigia, jis jau nusiziurejo, kad futbola iskraipo arabai, tai nusprende juos vilioti kurti krepsinio padalinius..
2014-10-27
+2
Atsakyti
Puikus straipsnis, didelis pliusas autoriui. Siaip galetu Europa imti puiku NBA pavyzdi, bent skaidrumo kazkiek atsirastu ir nebutu tokiu situaciju kaip su Zalgiriu ar daugybe n Europos klubu, kurie kaip greitai iskyla, taip greitai bankrutuoja (visokie Bolonijos Kinder, Paf, Zironos Akasvayu ir t.t.)
2014-10-27
-9
Atsakyti
rasytojai
Tai kodel taip yra as zinau, bet parasiau, kad straipsnyje paskelbe, kad bus aisku, bet man perskaicius aiskiau netapo. Neteisingai sukonstruotas straipsnis.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-10-27
+4
Atsakyti
Gia_souniekada nesigilinau į šiuos aprašytus niuansius, tačiau perskaičius šį iš tiesų labai gerą straipsnį aš dar kartą ir visu 100 % įsitikinau savo mąstymo teisingumu, t.y. tokie dalykai kurie čia aprašyti eilinį kartą įrodo seną tiesą, kad NBA beveik nebeturi nieko bendra su krepšiniu kaip sportu - tai verslas, tik verslas ir nieko apart verslo. Sportiniai principai beveik visiškai ten nebeegzistuoja(manau anksčiau to nebuvo, t.y. prieš kokius 20 m), ten viskas tik pajamos, išlaidos, planai, pelnai ir tt ir pp...


Europoje realiai net neegzistuoja tikras krepsinio klubas, nes islaidu kartele taip aukstai, kad rimtai varzytis gali tik ivairiu interesu finansuojami projektai, pvz kremlius naftos/duju pinigais, katalonijos, ispanijos, baskijos regionu islaikomi projektai (puikiai zinome priespriesa tarp ispanijos ir basku, katalonu del to ten ir metami pinigai), dar pridekim graiku laukine priespriesa, kurie gyveno ne pagal kisene, kazkokius tais turku uzmojus, kuriems irgi, kaip aiskeja ne visi turi pinigu, Macabi irgi turbut aisku, kur slypi pogrindines sroves.

Apibendrinus, Europos krepsinis tera, visokiu bjauriu interesu israiskos forma, o ne klubinis sportas.

NBA tokia tapo ne per diena, saunu, kad ten jie turi zmoniu su galva ant peciu ir gebanciu suvokti situacija is anksto, o musu moneylygoje 15 metu jau isvaistyta tarnaujant ne sportui, o tiem kas pasirenge del vienu ar kitu priezasciu mesti pinigus. Tikrai liudna, nes del tokio moneylygos tarnavimo piniguociams kencia ir pats krepsinio lygis, zaidejai negauna reikiamo kokybisko zaidimo laiko, lankomumai mazi, mazai uzdirbama is bilietu del to ir remeju maziau, arba jie ieskomi per prievarta..
2014-10-27
+13
Atsakyti
fanas
teisingai nba daro tas pas 76ers po keliu metu gali buti top komanda algu kerureleje turi lbj daug laisvu pinigu prisirinks saukimu pajims kelis gerus ir viskas nba yra pavyzdis kaip reik daryti idomuma ir gauti pelna ,europoje yra totali nesamone kai biudzetai skyriasi n kartu turtingesnes salis ar zimonesni klubai jau aisku kad bus top 4 eile metu taspas joks zalgiris ar dar koks bayern ilgai nepredenduos i ausktas vietas nieko nepadarysi ten viena salis viena systema o ciaveuropoje mesmale viska lemia pinigai remejai
2014-10-27
+3
Atsakyti
To Gia_sou
O kitur kitaip?
2014-10-27
-3
Atsakyti
to Gia_sou
Nepyk už tiesmūkiškumą, bet tu esi visiškai bukas. Algų kepurė ir yra sukurta išlaikyti sportiniam principui. Palygink Eurolygos top3 komandų biudžetus su bottom3 biudžetais. Palygink Žalgirio biudžetą su mažeikių biudžetu. Tokių skirtumų NBA nėra ir niekad nebus, ir pagrindinė to priežastis būtent ir yra ta algų kepurė.
2014-10-27
-6
Atsakyti
niekada nesigilinau į šiuos aprašytus niuansius, tačiau perskaičius šį iš tiesų labai gerą straipsnį aš dar kartą ir visu 100 % įsitikinau savo mąstymo teisingumu, t.y. tokie dalykai kurie čia aprašyti eilinį kartą įrodo seną tiesą, kad NBA beveik nebeturi nieko bendra su krepšiniu kaip sportu - tai verslas, tik verslas ir nieko apart verslo. Sportiniai principai beveik visiškai ten nebeegzistuoja(manau anksčiau to nebuvo, t.y. prieš kokius 20 m), ten viskas tik pajamos, išlaidos, planai, pelnai ir tt ir pp...
2014-10-27
Atsakyti
rasytojaiTaip man liko ir neaisku, kodel biedrinis kelesi i utha arba kodel amate uzdurba 4x daugiau nei dirkas. :)--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Biedrinš kėlėsi į Jazz, nes Warriors reikėjo žaidėjų, kurie gali žaist dabar ir tuo pačiu turi ilgesniu kontraktus. Tuo tarpu Jazz jį labai lengvai "likviduos", kai tiesiog baigsis jo kontraktas.

Dirkas gauna mažai, nes aukojasi dėl komandos, kuri negali mokėt dešimčių milijonų dolerių mokesčių. Tuo tarpu Amare pasirašė max kontraktą, kai dar buvo geras žaidėjas.
2014-10-27
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.