Žydrūnui Ilgauskui bus atimta Lietuvos pilietybė
Žydrūnui Ilgauskui bus atimta Lietuvos pilietybė
Nuotr. USA Today Sports-Scanpix
Iš Lietuvos sporto žvaigždės Žydrūno Ilgausko, turinčio Lietuvos ir JAV pilietybes, atimama Lietuvos Respublikos pilietybė, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

Kad Ilgauskas gavo JAV pilietybę, šiemet pavasarį pranešė krepšinio klubo Klivlando „Cavaliers“, kuriame jis žaidė, savininkas. Tai sužinojusi Lietuvos vidaus reikalų ministerija išsiuntė užklausą JAV: paaiškėjo, kad Ilgauskas 2013 m. spalį įgijo JAV pilietybę, tad Lietuvos pilietybės neteks.

„Mes kreipėmės į atitinkamas institucijas dėl šios informacijos suteikimo ir gavome. (...) Galiu tikrai patvirtinti oficialų atsakymą iš JAV ambasados Lietuvoje, kad vienas geriausių mūsų šalies sportininkų gerbiamas Ilgauskas yra įgijęs kitos valstybės pilietybę. Mes nedelsiant pradėsime Lietuvos Respublikos pilietybės nutraukimo procedūras“, – sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Dvigubą pilietybę Lietuvos įstatymai leidžia tik išskirtiniais atvejais: jeigu asmuo bėgo nuo sovietų režimo arba yra tremtinių vaikas. Taip pat dvigubą pilietybę gali turėti tie, kurie gimė užsienyje ar yra susituokę su užsieniečiu ir automatiškai gavo kitos šalies pilietybę.

Krepšininko motina Antanina Ilgauskienė sužinojusi, kad sūnus neteks Lietuvos pilietybės, susigraudino – esą ir pats Ilgauskas dėl to išgyvena ir tikina kadaise prašydamas JAV pilietybės suklydęs, praneša tinklalapis „lrytas.lt“.

Kitų valstybių piliečiams Lietuvos pilietybę už nuopelnus šaliai išimties tvarka gali suteikti prezidentė, tad Ilgauskui gali tekti prašyti šalies vadovės malonės.

Klivlande su žmona Jenifer gyvenantis Ilgauskas augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus. Pasak Ilgausko motinos, sulaukę 16-os, jie turės apsispręsti, kurios šalies pilietybę pasilikti.

Lietuvos ir JAV pilietybę turi ir ledo ritulininkas Dainius Zubrus, tačiau Amerikos pilietybę jis gavo tuomet, kai Lietuvos įstatymai numatė ne tokius griežtus reikalavimus ir apribojimus dvigubai pilietybei.

Komentarai:
Uno
Ale žiūriu čia įdomų dalyką. Tipo krepšinio mėgėjai patriotai, himną giedą, tėvynę myli... Bet paskaitinėji čia komentus, tai didelė dalis dalbajobai kapitaliniai, kurie LT parduotų nemirktelėję. Ir Ilgas yra jų numylėtinis, nes įkūnijo tų dalbajobų svajonę - dingti iš LT ir jai parodyti didelę špygą. Va ir visi jo nuopelnai.
2014-11-05
Atsakyti
Vieni pyksta kad jis nelose uz lt,jo gyvenimas,jo pasirinkimo laisve,jei yra zmoniu kurie nepamena tai butent cavs pastate ant ji ant koju,ju deka jis lose auksciausiame lygije,uzsidirbo daug pinigu ir susikure puiku gyvenima,is lietuvio atima pilietybe,net juokinga klausyt,ka musu cirkininkai isdarineja valdzioje,ne veltui zmones bega is lietuvos ir lieka vis daugiau pensininku,nes tai,ubagu salis,melas,vogimas,korupcija ir tt... pas mus is zmoniu paskutinius triusikus numaus,deja taip yra... latviai,estai ir tie geriau gyvena,gal ir tapome nepriklausomi bet kai "P***RAI" sedi prie aukso puodo ir didzioji dauguma nuo rusu laiku,tai dar ilgai niekas nesikeis,o ilgauskui palinkeciau nesigreziot atgal,susikurei fantastika gyvenima,gyvenk ir dziaukis juo
2014-11-04
-6
Atsakyti
ss
Po Sabo N2 kaip centras per visa Lietuvos krepsinio istorija.Sekmes Ilgauskui! Sveikatos,harmonijos!

P.S. Baikit taip varyt i sio zmogaus adresa.Jis to nenusipelne.Valanciunui niekada nepasiekt jo rezultatu.Einikis buvo uz JV daug geresnis.
2014-11-04
-4
Atsakyti
juras
raso is lietuvos sporto zvaigzdes? jis juk amerikos sporto dalis.Kuo ta zvaigzde sviete Lietuvai,pavarde nebent?
2014-11-04
+12
Atsakyti
nejoks jis
ne lietuvis. jau seniai pardaves tevyne uz doleri.
2014-11-04
+3
Atsakyti
pagaliau
tai reikejo padaryt jau pries 10 metu!
2014-11-04
-1
Atsakyti
zvirblis
Ka jus vaikai suprantat. Patriotai atsirado. Paziureciau kaip jus elgtumetes jo vietoj? Geriau suzaistumet uz rinktine viena vasara gautumet trauma ir backoj butumet ar geriau nezaidzet uz rinktine ir tampat vienu geriausiu lygos centru??? Ir nepamirakit jis yra.isivaikines du vaikus is musu subezdetos LIETUVOS.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-11-04
+2
Atsakyti
Siaip
Na lietuviu jis taip ir nespejo pabuti...
2014-11-04
-1
Atsakyti
kkk
Maladec, px ta isvogta LT su Ausksiniais kardais kaimieciais
2014-11-04
-3
Atsakyti
Auksinis kardas
Savo elgesiu jis nusipelnė nebūti lietuviu. Turėjo vieną brangiausių namų iš visų NBA lygos žaidėjų, tačiau nesugebėjo nei vieną vasarą draudimo susimokėti, nei kokio paramos fondo (pvz kaip Kleiza) įsteigti. Žodiu egoistas ir tiek. Na o kadangi LTU jam px, tai ir jis LTU yra px. O tie, kas sakot kad LTU pilietybe yra px, nes anokia čia mes valstybė, tai esate besmegeniai bedvasiai mankurtai, nesugebantys suvokti šventumo jausmo Lietuvai ir meilės savo valstybei.
2014-11-04
-3
Atsakyti
hmmmmm
Nors Ilgauskas niekuo nenusipelne,kad apie ji apskritai butu rasoma,taciau Lietuvos "politikai" ir ju "kurpiami" istatymai ne ten nukreipiami. Reikia kurti tokius istatymus,kad zmogui Lietuvoje gyventi butu gera, kad istatymai butu naudingi visiems Lietuvos zmonems. O cia pradedama rasyti apie Ilgauska ir kartu apie istatymus,kurie atima kazka is zmoniu ir etc Zodziu,truksta zodziu...
2014-11-04
-6
Atsakyti
z
Kas per meslas? Jis susituokes su amerikiete wtf???

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-11-04
+3
Atsakyti
Volisas
Tai joptvaimat. Jus tik isivaizduokit , kaip tai pakeis jo gyvenima, uzuojauta jam ir seimai sia sunkia akimirka. Db ilgauskui reikes vizos vaziuojant I Lietuva , kiek tai sukels problemu ir issvaistys pinigu. Eina sau prarado sis varguolis super valstybes pasa. ;(

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-11-04
Atsakyti
Nu ir parodo kokie yra Lietuviu valdininkai su savo istatymais.

Cia tipo stato ta Lietuvos pilietybe kaip aukso medali atimineja is visu daunai krc. Man tai px butu atimtu sakyciau nu ir eikit nx. Tipo superine valastybe yra ta LT... Siknoj sedi visa gyvenima bet mandra tai kaip nzn.
2014-11-03
-12
Atsakyti
Sekmes
BIg Z geriausias NBA is Lietuvos zaides krepsininkas.
2014-11-03
+3
Atsakyti
DAVIDAS
Na siaip Ilgausko zmona lyg amerikiete. Tai idomu ar USA pilietybes negalejo gauti per vestuves?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-11-03
+6
Atsakyti
zjbs valdzia.
kad ciuozejai is jav suteikia lt pilietybe, tai gerai, o is savu lietuviu reik atimt. zjbs.
2014-11-03
+13
Atsakyti
Anonimas
galvojat jam idomi ta lietuva?,ka jam cia veikti? sutikti senatve jis ir jav puikiai gali
2014-11-03
-4
Atsakyti
Tai, kad jis nežaidė už Lietuvą yra jo pasirinkimas ir jis turėjo daug trukdžių tam, bet jis daug aukoja , daro labdarą, lietuvius vaikus įsivaikino ir išgelbėjo jų likimus, taigi kaip žmogus ir Lietuvos pilietis jis manau labai geras ir duok Dieve daugiau mums tokių piliečių, mažiau marozų miesto pakampėm besitrinančių.
2014-11-03
+21
Atsakyti
Pirma, manau, kad jam visiškai nusispjaut.

Antra, man jis visada liks Lietuviu, ir manau pats save tokios tautybės atstovu laiko, o Amerikietis jis menkas, tik ant popieriaus. Nežaidė jis už Lietuvą, bet čia jo pasirinkimas ir už tai nereikia be teismo sušaudyt. Reikia gerbt kiekvieną asmenį ir jo pasirinkimus, manau Lietuvos vardą jis išgarsino už Atlanto daugiau, negu mes visi čia komentatoriai sudėję. Taip kad potatoes gonna potate.
2014-11-03
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.