„Šilutės“ treneris pakilo į kovą su teisėjais

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ korespondentas
2014-12-06 14:11

Arvydas Straupis nepatenkintas NKL teisėjų darbu
Arvydas Straupis nepatenkintas NKL teisėjų darbu
Nuotr. Algimantas Čiža
Paskutinių kelių „Šilutės“ komandos nesėkmių priežastis yra teisėjai. Tokią nuomonę galima susidaryti iš šios komandos vyriausiojo trenerio Arvydo Straupio pranešimų socialiniame tinkle „Facebook“.

Vakar šilutiškiams Molėtuose 78:88 nusileidus vietos „Ežerūnui-Kariui“, strategas į socialinį tinklą įkėlė vaizdo reportažą, kuriame dalijasi nuomone, kad jo ekipą įveikė teisėjai.

„Vakar vėl turėjome pripažinti teisėjų pergalę!!! Su tuom aš juos ir sveikinu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė „Šilutės“ vyriausiasis treneris.

Strategas buvo išvarytas iš aikštės, kai per keliolika sekundžių užsidirbo dvi technines pražangas. Pirmą kartą jis įžengė į aikštę ir priekaištavo arbitrams, o antrąją techninę pražangą gavo, kai pagrasino apskųsti teisėjų darbą.

Straupis kritiką NKL teisėjams beria paskutines kelias savaites. Dėl to lyga jam net išsiuntė įspėjimą, kurį gavęs, treneris vaizdo reportažus pašalino.

„Kitą savaitę numatomas posėdis, kuriame diskutuosime šiuo klausimu dėl pareiškimų viešoje erdvėje. Kalbėsime ne tik apie trenerį Straupį, bet apie tai, kad lygos informacija turi likti viduje, o ne viešinama spaudai“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė NKL varžybų direktorė Rasa Jankauskienė.

Trenerio „Facebook“ pranešimas:

Pats Straupis sako pakilęs į kovą su nesąžiningais teisėjais ir siekiantis atkreipti dėmesį į jų darbo kokybę.

– Treneri, iš jūsų pranešimo „Facebook“ tinkle galima suprasti, kad nesutinkate su vakarykščiu teisėjų sprendimu jus išvaryti iš aikštės? – „BasketNews.lt“ paklausė Straupio.
– Dėl techninių pražangų aš neprieštarauju. Bet aš nesutinku dėl kitų situacijų. Per 15 sekundžių teisėjai man padarė minus 8 taškus. Tai labai skaudžiai atsieina.

– Turite omenyje du epizodus, kai jūsų žaidėjas iš pradžių gavo pražangą puolime už neteisingą užtvarą, o po to molėtiškiui nebuvo užfiksuoti žingsniai?
– Taip. Ten kažkas turėjo būti sušvilpta. Nežinau kas, bet žaidėjas pats išleido kamuolį ir jį pasiėmė. Pats žaidžiau krepšinį ir žinau, kad taip negalima. Gal nebent pasikeitė taisyklės?

Aš gavau techninę, nes išėjau į aikštę. Taip turėjo būti būti, aš turėjau kažką daryti, nes teisėjai nekontroliavo rungtynių. Gavau pirmą techninę pražangą, su ja sutinku, nes man to reikėjo, kad atkreipčiau dėmesį. Bet nesutinku dėl antrosios techninės pražangos, jos vaizdo reportaže nesimato.

Už ką skiriamos techninės pražangos? Jeigu teisėją negražiai išvadinsiu, taip, už tai galima skirti techninę pražangą. Tačiau jeigu teisėjui pasakau, kad parašysiu skundą dėl pirmos techninės pražangos, ir už tai gaunu antrą techninę pražangą, tai aš labai stipriai su tuo nesutinku.

Kitas klausimas yra tai, kaip teisėjai elgiasi rungtynėse. Jie provokuoja technines pražangas. Rungtynėse su Šakių „Zanavyko“ komanda šios komandos treneris Nickus gavo techninę pražangą, kurią išprovokavo teisėjas. Kaip tai daroma? Kai mato, kad treneris nervinasi, tai nereikia eiti prie trenerio ir stovėti prie jo laukiant, kol jis kažką pasakys. Nueik į šoną. Nereikia ateiti prie trenerio ir klausyti, ką jis nervindamasis sako. Teisėjas turėtų nueiti į šoną ir treneris nusiramintų. Bet teisėjai tai daro piktybiškai ir laukia, kad treneriui duotų techninę pražangą.

Žinau, kad dabar apie tai parašysite, ir mane nubaus. Jau gavau du įspėjimus, kad negalima apie tai rašyti „Facebooke“, viešoje vietoje. Tegul baudžia. Mes treneriai susimesime ant baudų, tikiuosi, treneriai padės man susimokėti tas baudas, bet klausimą kelsime į viešumą.

– Apie ginčytinų epizodų viešinimą „Facebook“ ir norėjau paklausti – ko siekiama tai rodant viešai?
– Į tai turi būti atkreiptas dėmesys. Mano „Facebook“ draugų rate yra ir teisėjai, ir treneriai. Šis klausimas turi būti keliamas. Tai nėra tik mano vieno problema, taip yra visiems treneriams. Aišku, gal kiti bijo sakyti, gal 500 litų baudos bijo. Aš nebijau 500 litų baudos. Tegul nubaudžia 1000, 2000 litų. Bet tegul įsiveda teisėjavimo tvarką.

– Šnekėjau su lygos varžybų direktore ir ji norėtų, kad tokie klausimai būtų sprendžiami lygos viduje. Kokia jūsų nuomone šiuo klausimu?
– Čia ir yra didžiausia problema. Mes parašėme protestą, kad anuliuotų rungtynes dėl paskutinio metimo, kur subaudavo Šaulį (turima omenyje rungtynės su „Rasais“, kai teisėjai skyrė du baudų metimus, o ne 3, kaip norėjo Straupis, – aut. past.). Dar negavome atsakymo iš tų rungtynių. Mes parašėme protestą ir turime sumokėti 400 litų. Dabar kažkas man iš lygos skambina ir sako, kad nerašytume jokio protesto, pataupytume pinigus, nes niekas tų rungtynių neanuliuos. O jie sako, kad teisėjus nubaus. Taip jie tyliai ramiai nubaus teisėjus dviem savaitėms arba mėnesiui, o jie per atkrintamąsias varžybas man vėl švilps.

Mano tikslas yra toks, kad teisėjai turi būti baudžiami taip, kaip ir treneriai. Jeigu blogai dirbi, komanda pralaimi – treneris yra atleidžiamas. Tai padarykime taip, kad nors kartą kažkuris teisėjas būtų nubaustas visam sezonui. Kai tris kokius teisėjus sutramdys metams laiko, visi kiti teisėjai suklus.

– Ar nebijote, kad dėl tokių klausimų viešinimo jūs tapsite teisėjų taikiniu rungtynėse?
– Ar gali būti dar blogiau? Tiek, kiek yra pridaryta, blogiau negali būti. Galima peržiūrėti paskutines trejas rungtynes. Aš dirbu labai sunkiai, žiūrime daug vaizdo peržiūrų ir matau, kaip yra sunku žaidėjams, kaip jie nervinasi, kai yra tokia neteisybė. Norisi, kad būtų objektyvumas.

Komentarai:
Nežinau, iš esmės tai pirmas švilpukas man pasirodė normalus ir treneris perdeda, sakyčiau.

Na, bet iš kitos pusės, tai NKL rungtynių nežiūriu, tačiau kiek teko matyt EL varžybų, tai kartais teisėjų darbas būna tiesiog apgailėtinas, pvz Ž vs NN. Negali sakyt, kad ten teisėjai švilpė į vieną ar kitą pusę, bet ryškiai gadino grajų. Taigi, įdėja apie baudas teisėjams už blogą darbą, sakyčiau yra visai logiškas pasiūlymas. Dabargi, įvairiose lygose jų klaidos nekvestionuotinos, o bet kokia kritika baudžiama... tai kaip tokiom sąlygom kelt teisėjavimo kokybę, kai net motyvuota kritika nesusilaukia jokių teigiamų rezultatų...
2014-12-07
-7
Atsakyti
video
Palaukit. Ikelti video, kuriuos analizuokit, o po to apie klaidas snekekit. Pirmas epizodas, visiskai teisingas svilpukas. Antras, gincytinas momentas. Teisejas susvilpe, kaip jam atrode tuo metu. Bet abu epizodai tikrai nera grubios klaidos. Tai ko cia sukauti? Kad teisejai susvilpe du kartus ne taip kaip jis norejo??

Plius. Teiseju teisejavimas yra dalis zaidimo. Visose lygose teisejai daro klaidas. NKL ne isimtis. Susitvarkykit su savo nervais ponas Straupi ir daugiau demesio i zaidima komandos. Gal tada komanda prades laimeti. Sekmes.
2014-12-07
+7
Atsakyti
babunia
grybauja teisejai pastovei
2014-12-06
+2
Atsakyti
Logika
Niekaip nesuprantu, kodėl Straupius dar dirba "sunkiai" Šilutėje, pats sakė, kad treneriai atleidžiami kai komanda pralaiminėja...o pažiūrėjus turnyrinę lentelę Šilutės tarp lyderių nematau...Straupiau, gal kiti daugiau ir sunkiau dirba?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-12-06
+17
Atsakyti
ziurovas
as pilnai sutinku siuo treneriu del lygos teiseju lygio..tikrai yra neblogu,bet yra ir per silpnu teiseju,ypac kada vyksta itemptos ir nervingos rungtynes,tada ir pradeda lysti teiseju klaidos...su tais atleidimais gal ir per grieztai,bet kad kaka reikia daryti,tai faktas...
2014-12-06
+6
Atsakyti
Silas
As prisidesiu prie baudos mokescio. Nepergyvenk,A.
2014-12-06
-7
Atsakyti
Vova
Nu galu gale zmogus nori papriestarauti teiseju ramybei. Manau,kad sutiksite,kad teisejai apie tai skaito ir dabar vaziuodami i NKL varzybas yra budresni nei anksciau, o ypac pries Silute. Esme,kad ju profesionalumo lygis taip ir liko zemas kaip ir pries pora savaiciu. O atleisti is darbo sezonui, o gal ir dviem tikrai nedris. Nes viskas turi likti lygos viduje:)) Manau,kad kaip tik skandalai populiarina lyga:)
2014-12-06
+4
Atsakyti
Anonimas
Direktore pasidare is sekres rasa
2014-12-06
Atsakyti
zinovas
Kai eini i varzybas nusiteikes, kad teisejai bus pries tave tai taip ir gaunasi uzverda kraujas. Todel prasau Straupy, suprask kad teisejai dirba savo darba ir nemanau, kad specialiai svilpia pries Silute. Prasau nebedaryk gedos Silutei ir visai Zemaitijai, susirask psichologa, kuris padetu isspresti problemas.
2014-12-06
-9
Atsakyti
ko
o beto ka nori pasakyt pirmam epizode nebuvo prazangos puolime? sikna galima atkist?

o antram epizode visiskai nematyt ar liete kamuoli silutes zaidejas ar ne
2014-12-06
-3
Atsakyti
ko
tu arvydai kovoji su vejo malunais. ir prasymas teisejus nuimti visam sezonui tai yra nenormalus. bent pagalvoji is ko jis duona valgys? ir del ko? kad ne taip susvilpe vienam ar kitam epizode? :) biski proto reik turet.

kovok tada su tuo, kad butu galimos video perziuros rungtyniu metu... dabar esi labai gudrus, kai po rungtyniu sau letai atsukineji video medziaga ir taip toliau.. o teisejas akimirksiu turi susvilpt. nu kam nepasitaiko klaidu.

o dabar taikiniu juos pasirinkai ir aisku, ieskodamas klaidu, visada jas rasi. bet isanalizuok ir savo komandos zaidima letai sukinedamas video, neabejoju kad ir ten rasi kliauzu. bet zinoma tau tai neidomu
2014-12-06
+4
Atsakyti
Anonimas
Tiek pirmam, tiek antram epizode teisėjai priėmė visiškai teisingus sprendimus :). Nesvarbu lietė kamuolį kas antram epizode ar ne, kamuolio išsprūdimas metant nėra traktuojama kaip klaida. Aiškiai taisyklėse parašyta
2014-12-06
-2
Atsakyti
Vakar vakaro žvaigždė buvo Šilutės vyr treneris Arvydas Straupis,dar teisėjai ilgai kentėjo kai jis išėjo į aikšte ir pradėjo aiškinti teisėjams,už dvi technines buvo pašalintas,bet koridoriuje siuntė SMS,skambino,kvietė nuo suolo žaidėjus,nors tai draudė rungtynių teisėjai.Dabar auksinės citatos Straupio

''Mes treneriai susimesime ant baudų, tikiuosi, treneriai padės man susimokėti tas baudas''

Kodėl kiti NKL treneriai turi susimesti ant baudų Straupiui? :)

''Aš gavau techninę, nes išėjau į aikštę. Taip turėjo būti būti, aš turėjau kažką daryti, nes teisėjai nekontroliavo rungtynių. Gavau pirmą techninę pražangą, su ja sutinku, nes man to reikėjo, kad atkreipčiau dėmesį.''

''Tačiau jeigu teisėjui pasakau, kad parašysiu skundą dėl pirmos techninės pražangos, ir už tai gaunu antrą techninę pražangą, tai aš labai stipriai su tuo nesutinku.''

Straupis su pirma technine sutinka,bet bet teisėjui vistiek grasina rašyti protesta už pirma techninė.Išvada: Šilutė negali pralaimėti,nes jai pralaimės Straupis rašys protestą.
2014-12-06
Atsakyti
2 anonimas
" Treneri, o kitos komandos nedirba sunkiai? "

Netikes argumentas, pats Straupys sako kad ju tiesioginiu varzovu treneri provokavo
2014-12-06
Atsakyti
Anonimas
Treneri, o kitos komandos nedirba sunkiai? Tai jei taip sunkiai dirbi tai triuškink tiek komandas, kad teisėjai jau negalėtų nulemti. Nušvilpti manau neįmanoma, nes būtų tikrai akivaizdu ir teisėjai pašalinami būtų. Gali vienas antras epizodas bet ne visas varžybas. Išvada reikia ne teisėjams duoti patarimus o žaidėjams. O kalbant apie epizodus ten kur baudos puolime tai manau užpakalį negalima atkišti, galėjo stipriai žmogų sutraumuoti. O antrame irgi ginčytina situaciją ten išmetė kamuoli, bet neaišku ar jūsų žadėjas lėtė tą kamuolį ar ne. Ten tas pats kaip perdavimas ore atliekamas. Video nėra aišku o kaip teisėjui reikia priimti sprendimą per vieną sekundę. Žinoma suprantu ten tikrai buvo emocijos jūs užvaldė dy epizodai ginčytini ir nė vienas į jūsų nauda. Daug teisėjams pasitaiko tokių situacijų.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2014-12-06
+2
Atsakyti
artistai
Sako "lygos informacija turi likti viduje, o ne viešinama spaudai". Tokia informacija maot kiekvienas atejes ziurovas, reiskia ju tures neileidineti, kad informacija liktu viduje :)
2014-12-06
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.