Pasak Osvaldo Kurausko, uostamiesčio ekipos sezono tikslas – antrus metus iš eilės žaisti LKL finale
Pasak Osvaldo Kurausko, uostamiesčio ekipos sezono tikslas – antrus metus iš eilės žaisti LKL finale
Nuotr. Artūras Staponkus
SPORT1 laida „Diagnozė. Krepšinis” šįsyk lankėsi Klaipėdoje, kur aplankė antrąją Lietuvos komandą „Neptūnas”. Šio klubo vadovas Osvaldas Kurauskas bei krepšinio ekspertas Jonas Vainauskas dalinosi įžvalgomis apie 2014 – 2015 šios ekipos sezoną.

„Klaipėdos klubas tapo labai solidžia komanda, kuri šiuo metu yra užsitarnavusi ne trečios, o antros komandos statusą Lietuvoje. Tai yra tikra Klaipėdos komanda, kurios išskirtinumas – aštuoni vietiniai krepšininkai. O per pusantrų metų nuveiktas vadybinis darbas vertas didžiausių pagyrų“ – apie „Neptūną“ kalbėjo Vainauskas.

– Osvaldai, grįžkime laiku šiek tiek atgal. Prisiminkite pirmas dienas ir pirmas naktis, kai sužinojote, jog turite vietą Eurolygoje.
O.K.: Pats faktas, kai sužinojome, kad žaisime Eurolygoje, mums buvo, tarsi, perkūnas iš giedro dangaus. Sprendimą turėjome priimti žaibiškai, o pasiruošimui laiko praktiškai neturėjome. Turėjome labai greitai surinkti komandą, suformuoti biudžetą, prisiimti įsipareigojimą ne tik už miestą, tačiau ir visą šalį. Juk dalinant Lietuvos biudžetą, atsirado trečias žaidėjas, kuris, tikimės, artimiausiu metu bus įtrauktas į šį žaidimą. Rinkdami sudėtį, teikėme pirmenybę klaipėdiečiams, todėl gaila, kad nepavyko išsaugoti Mariaus Runkausko.

– Jonai, kaip „Neptūnas” atrodytų, jei jų sudėtyje būtų likęs Runkauskas?
J.V.: Marius visą šį sezoną įrodo, kad yra labai aukšto lygio krepšininkas. Šiemet jis tapo dar aštresnis žaidėjas, jo sprendimai aikštėje tapo dar geresni. „Neptūnui” jis tikrai būtų padėjęs. Tačiau rinka yra atvira, todėl normalu, kad vieni žaidėjai išeina, o kiti ateina. Kitų klubų noras įsigyti vieną ar kitą tavo ekipos žaidėją, rodo, kad tu dirbi gerai.

– Kaip vertinate savo darbą tarpsezonio metu žaidėjų rinkoje?
O.K.: Sakyčiau, kad didelių klaidų komplektuodami komandą nepadarėme. Visi žaidėjai, kuriais buvo pasitikėta, tą pasitikėjimą išnaudojo. Labai džiaugiamės Deivido Gailiaus sugrįžimu.

– Pertrauksiu. Pavyks jį išsaugoti iki sezono pabaigos?
O.K.: Šiandien į šį klausimą atsakyti šimtu procentų negalėčiau, nors Deividas ir turi garantuotą kontraktą iki sezono pabaigos. Be to jis ir pats yra sakęs, kad nenorėtų mesti kelio dėl takelio. Jis dar jaunas, todėl jei nekamuos traumos, tikrai dar turės galimybių išvykti.

– Ar buvo žaidėjų, su kuriais susitarti nepavyko?
O.K.: Labai nesmagi situacija gavosi su Michailu Anisimovu. Kažkokie užkulisiniai žaidimai, kažkokios artimųjų problemos privertė mus stipriai nukentėti. Jam buvo piešiamas pagrindinio vidurio puolėjo vaidmuo, jis pats džiaugėsi, kad taip sėkmingai pritapo prie komandos.. Tačiau vieną dieną susikrovė daiktus ir niekam nieko nesakęs išvažiavo.

– Ar tuo metu, kai pasirašė kontraktą su „Budivelniku”, jis turėjo galiojantį kontraktą su „Neptūnu”?
O.K.: Vienas iš Eurolygos reikalavimų yra turėti Eurolygos kontraktą. Tai Anisimovas tokį turėjo. Todėl, jei klubo pozicija būtų buvusi griežta, ir mes būtumėm ėję teisminiu keliu, jis būtų labai stipriai nukentėjęs. Mažų mažiausiai, dvejus metus jis būtų diskvalifikuotas.

– Jonai, kaip „Neptūnas” atrodytų su Anisimovu?
J.V.: Anisimovas yra tikrai aukšto lygio vidurio puolėjas, tad su juo „Neptūnas” būtų iškovojęs tą vieną pergalę, kurios trūko Eurolygoje. Komanda jau buvo prie TOP16 durų, manau, kad Anisimovas būtų padėjęs jas atverti.

– Osvaldai, galit atskleisti, koks yra „Neptūno” biudžetas šiame sezone?
O.K.: Mūsų biudžetas yra toks realityvus dalykas, kuris gali būti ir šiek tiek didesnis, ir šiek tiek mažesnis. Davę teigiamą atsakymą Eurolygai, suplanavome biudžetą nuo 1.7 iki 2.0 milijonų eurų.

Kol kas viskas vyksta sklandžiai, algos mokamos laiku, įsipareigojimai vykdomi, tad tikimės, kad ir antroje sezono pusėje niekas nepasikeis.

Apskritai, mūsų biudžeto su kitomis Eurolygos komandomis net neverta lyginti, nes pagal skaičius, tarp visų komandų būtumėm pačioje apačioje.

– Jonai, ar su dviem milijonais eurų, realiai, įmanoma Eurolygoje žengti į šešioliktuką?
J.V.: Įmanoma, jei klubo branduolys yra subrandytas per keletą metų. Tokiu būdu, su gerais žaidėjais paprastai būna pasirašyti pigesni kontraktai. Aišku, tai yra pati mažiausia suma, su kuria galima prasimušti į TOP16.

– Osvaldai, prieš keletą metų „Neptūnas”buvo dar pakankamai mažas klubas. Į kokią vietą jūs dedate save, lygindami su „Lietuvos rytu” ir „Žalgiriu”. Jūs jau jaučiatės tos trijulės nariais ar vis dar jaučiate kompleksą?
O.K.: Komplekso nėra. Tas etiketes paprastai klijuoja pasiektos pergalės. Pavyzdžiui, per keletą metų pasiekėme tai, kad nebegalime bet kam pralošinėti LKL’e, todėl į daugelį rungtynių net Lietuvoje vykstame iš vakaro. Man atrodo, kad žaidėjai jaučia tą didžiulį klubo dėmesį.

– Su kuo „Neptūnui” sunkiau žaisti: su „Lietuvos rytu” ar „Žalgiriu”?
O.K.: Žiūrint į rezultatus, sunkiau žaisti su „Žalgiriu”, tačiau ir su vilniečiais žaisti yra labai labai sunku. Jie demonstruoja kūrybinį žaidimą. Žaidėjams patiems yra paliekama erdvė kurti. Tokioms rungtynėms neįmanoma pasiruošti, varžovų žaidimo neįmanoma išanalizuoti, tad laimėti galima tik laimint mikrodvikovas vienas prieš vieną. 

„Žalgiriui” abukart pralaimėjome – pirmąkart išvis neturėjome šansų, o antroje dvikovoje patys buvome kalti, kad prametėme 10 baudos metimų. Kauniečiai šiemet turi ypač galingą priekinę liniją bei labai stabiliai žaidžiantį Jamesą Andersoną.

– Osvaldai, kas yra su komanda, kad ji išvykoje tampa tokia neatpažįstama į save?
O.K.: Sukuriama atmosfera, sukuriamas spaudimas, su kuriuo susitvarkyti kažkodėl nesugebame. Atrodo, analizuojame, dirbame su treneriais, žaidėjais, bet kol kas tai teigiamų rezultatų tai neduoda.

– Jonai, ar yra tekę susidurti su tokia situacija, kad ta pati komanda būtų tokia skirtinga namie ir išvykoje?
J.V.: Tas pats „Lietuvos rytas” pirmąkart nuvykęs į Atėnų „Panathinaikos” areną buvo, tarsi, nesavas. Tokiems dalykams reikia užaugti. Ir to padaryti per vieną dieną neįmanoma.

– Osvaldai, ar „Neptūnas” dar stiprinsis šį sezoną?
O.K: Anisimovo poelgis tuo metu mums užkirto kelią pasirinkti geriausią variantą. Dėl tokio jo sprendimo kenčiame iki šiol. Keithas Bensonas kol kas neatsiskleidžia mūsų komandoje – atrodo, kad tie keturi mėnesiai be krepšinio jam dar neleidžia žaisti taip, kaip jis moka. Tai yra vieta, kurią mes vis dar bandome išspręsti.

– Jonai, pritartum tam, kad „Neptūnui” reikia stiprinti šią poziciją pirmiausiai?
J.K.: Ši pozicija, neabejotinai, yra silpniausia, tad tikrai sutinku, kad reikia ją stiprinti. Laiko dar tikrai yra pakankamai tam, kad ši spraga būtų užpildyta.

– Osvaldai, koks rezultatas, pasibaigus sezonui, jus, kaip klubo vadovą, tenkintų?
O.K.: LKL’e antrą vietą imčiau negalvodamas. Oficialus mūsų tikslas – kovoti dėl medalių, tačiau natūralu, kad pagalvojame apie antrą finalą. Manau, tokiu pasiekimu būtų patenkintas kiekvienas „Neptūno” gerbėjas ir sezonas, sakyčiau, būtų pavykęs. Europoje kažkokių tikslų nekėlėme. Jei išeisime į kitą etapą – tai mums bus didelis pasiekimas.

– Jonai, kokia reali klaipėdiečių vieta yra Lietuvoje ir Europoje?
J.V.: Lietuvoje visi trys pirmaujantys klubai yra skirtingi ir visi nenuspėjami. Jau esu sakęs, kad jei tie trys klubai išlaikys dabartinę sudėtį, „Žalgiris” turėtų laimėti LKL pirmenybes. Tačiau šiuo metu dar yra per daug nežinomųjų, tad dalinti tas vietas dar būtų šiek tiek per anksti.

Komentarai:
Kitam sezonui tegul Neptūnas nuperka Deividą Bušmą šis centras šiais metais puikiai žaidžia Ispanijos 2 lygoj, o jo komanda pirma šioj lygoj. Kitas variantas Ovidijus Galdikas, jis siaučia Lenkijos lygoj. O geriausia juos abu nupirkti. Bušma 2.12 .ūgio, Ovidijus Galdikas 2.17 tokio ūgio centrų tandemo net Eurolygoj nerasi.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-02-04
+7
Atsakyti
sirgalisu
OHO Siaip per rusu lyga ir iskilo ir isaugo Neptunas.Gaila kad ten nezaidzia lietuviu klubai.Ten kiekvienam LKL klubui butu naudinga pazaist nes ten lygis daug aukstesnis nei LKL ir finansiskai naudinga klubams butu ir musu klubai sustipretu...Musu zaidejam ypac jauniems reikia zaisti kuo aukstesniam lygije o cia kai stumdos LKLe tai kaip mes galim auginti superinius zaidejus? prarandam per daug jaunu talentu...
2015-02-04
+7
Atsakyti
oho
Koki rimta snuki nustates rusu lygos pataikunas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-02-04
+8
Atsakyti
po
Vargšai kokie tie neptūniečiai
2015-02-04
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.