Nuotr.:

Lietuvos krepšinio federacija išleidžia unikalų ženklelį, skirtą 120-osioms lakūno Stepono Dariaus, laikomo Lietuvos krepšinio pradininku, gimimo metinėms atminti.

„Norime, kad šis ženklelis primintų jaunajai kartai apie mūsų tautos didvyrį, kuris net tik kartu su Stasiu Girėnu perskrido Atlantą, bet ir buvo labai aktyvus visuomenės veikėjas. Jo nuoširdus darbas leido  atsirasti krepšiniui Lietuvoje. Šį faktą mūsų bendruomenė privalo atsiminti ir šį prisiminimą branginti“, – sakė LKF garbės prezidentas Vladas Garastas.

Steponas Darius (tikrasis vardas Steponas Jucevičius-Darašius) gimė 1896 m. sausio 9-ąją. Tai –  legendinis lietuvių lakūnas, kovų už nepriklausomybę dalyvis, sportininkas, Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos pirmininkas. Prieš 90 metų – 1926-aisiais buvo išleista Stepono Dariaus parengta knyga „Basketbolo žaidimas (krepšiasvydis) ir Lietuvos sporto lygos oficialės basketbolo taisyklės 1926–1927 metams“.

S.Darius žaidė ir pirmose Lietuvos istorijoje krepšinio rungtynėse 1922 m. balandžio 23-iąją. Ši data laikoma Lietuvos krepšinio gimtadieniu. S.Darius taip pat buvo krepšinio arbitras, turėjęs aukščiausią tuo metu kvalifikacinę kategoriją.

Drauge su S.Girėnu (Stanislovu Tomu Girskiu, Girčiu) S.Darius tapo Lietuvos didvyriu, kai 1933-iųjų liepos 15-17 dienomis lėktuvu „Lituanica” perskrido Atlanto vandenyną, tačiau Lietuvos nepasiekė. Lakūnai neaiškiomis aplinkybėmis žuvo dabartinės Lenkijos miškuose.

Pirmieji S.Dariaus ženkleliai bus įteikti Lietuvos moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ žvaigždžių dienos, kuri vasario 6 d. vyks Palangoje, dalyviams.

Viso pagaminta vos 500 vnt. šių ženklelių. Dar 20 paauksuoti atminimo ženkleliai šiais metais bus įteikti krepšiniui nusipelniusiems žmonėms.

MKL „Perlas” – ne vienintelis krepšinio renginys, kuris vyks ateinantį savaitgalį Palangoje. Jau penktadienį Palangos arenoje vyks LKF vyrų (mažosios) taurės turnyro pusfinaliai. Juose susikaus „Mažeikių” ir „Tauragės” bei Marijampolės „Sūduvos-Mantingos” ir Klaipėdos LCC tarptautinio universiteto komandos. Įėjimas, kaip ir į MKL „Perlas” žvaigždžių dieną, nekainuoja.

Šeštadienį po moksleivių žvaigždžių dienos ten pat vyks pirmasis bendras MKL, NKL ir RKL krepšininkų dėjimo konkursas. Po to prasidės rungtynės dėl LKF taurės turnyro III vietos. Prieš LKF taurės turnyro finalą vyks NKL ir RKL snaiperių konkursas. Per finalą paaiškės ir pirmojo šio sezono Lietuvos krepšinio trofėjaus savininkai.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.